To absolutnie najlepsze przepisy na mięciutkie i puszyste pankejki śniadaniowe, które pokocha cała Twoja rodzina! Wszystkie bazują na bananach, ja zawsze wybieram te z ekologicznej uprawy. Najlepiej jeśli użyjesz dojrzałych bananów z widocznymi plamkami na skórce.
Do każdego z tych ciast na placuszki, na sam koniec możesz dodać owoce: borówki, maliny, pokrojone w kostkę truskawki, jabłka, gruszki, nektarynki lub brzoskwinie.
- Pankejki bananowo -owsiane z jogurtem
Potrzebujemy:
- 2 większe lub 3 mniejsze dojrzałe banany BIO
- 150 g jogurtu roślinnego (ja najczęściej używam kokosowy, może być owocowy, np. brzoskwiniowy)
- 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej (ja zmieliłam w młynku do kawy płatki owsiane bezglutenowe)
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- ½ łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- olej kokosowy rafinowany do smażenia
Przygotowanie:
Do miski wrzucić obrane banany, dodać jogurt i ocet, zmiksować na gładkie puree. Następnie dosypać mąkę, sodę, sól i cynamon. Dokładnie wymieszać, do uzyskania gęstej, gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dodać więcej mąki.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju kokosowego, nakładać ciasto łyżką i smażyć placuszki z dwóch stron.
- Pankejki bananowo – gryczane z „mlekiem” roślinnym
Potrzebujemy:
- 2 większe lub 3 mniejsze dojrzałe banany (najlepsze są te z brązowymi plamkami na skórce)
- 1 1/2 szklanki jasnej mąki gryczanej (z kaszy niepalonej)
- 1 szklanka „mleka” sojowego (bez cukru)
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- ½ łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- olej kokosowy rafinowany do smażenia
Przygotowanie:
Do „mleka” dodajemy ocet jabłkowy, mieszamy i odstawiamy.
W misce blendujemy banany. Do bananowego puree dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Łyżką nakładamy ciasto i smażymy z dwóch stron placuszki.
- Pankejki bananowo – jaglane z amarantusem
Potrzebujemy:
- 2 większe lub 3 mniejsze dojrzałe banany
- 1 szklanka mąki jaglanej
- ½ – ¾ szklanki amarantusa preparowanego
- 1 szklanka „mleka” sojowego (bez cukru)
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- ½ łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- olej kokosowy rafinowany do smażenia
Przygotowanie:
Do „mleka” dodajemy ocet jabłkowy, mieszamy i odstawiamy.
W misce blendujemy banany. Do bananowego puree dodajemy wszystkie pozostałe składniki poza amarantusem i dokładnie miksujemy. Dodajemy amarantus, mieszamy łyżką do uzyskania gęstego ciasta.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Łyżką nakładamy ciasto i smażymy z dwóch stron placuszki.