Wspaniały pomysł na zastąpienie mięsa w tradycyjnym zestawie obiadowym: ziemniaki, kotlet i surówka 🙂 Kotlety jaglane z cukinią są smaczne i pożywne. Idealnie sprawdzą się także na drugi dzień jako np. dodatek do kanapki lub wege burgera
Potrzebujemy:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
- 2 szklanki cukinii startej na tarce
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka suszonych pomidorów
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- garść pestek słonecznika i dyni uprażonych na suchej patelni
- 1/ 2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli Himalajskiej
- opcjonalnie: garść siekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
1. Gotujemy kaszę jaglaną:
Kaszę wsypujemy do suchego garnka i prażymy przez kilka minut, mieszając. Następnie płuczemy przelewając wodą. Do garnka z kaszą wlewamy wodę (około 1,5 szkl), dodajemy sól i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień na kuchence i gotujemy pod przykryciem (nie mieszając) aż kasza wchłonie cały płyn, w razie potrzeby dodajemy więcej wody. Pozostawiamy pod przykryciem do wystudzenia.
2. Przygotowujemy warzywa:
Ze startej na dużych “oczkach” tarki cukinii bardzo dokładnie odciskamy sok. Marchewkę ścieramy na małych “oczkach” tarki. Cebulę, suszone pomidory i czosnek kroimy drobno. Podsmażamy na oliwie aż cebula się zarumieni.
3. Robimy kotlety:
Do dużej miski przekładamy wystudzoną kaszę jaglaną i miksujemy ją używając blendera ręcznego, tak, by stała się klejąca. Do kaszy dodajemy: cukinię, marchewkę, podsmażoną cebulę, czosnek i pomidory wraz z oliwą oraz natkę pietruszki i przyprawy. Dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Próbujemy czy masa jest dla nas wystarczającą słona.
W dłoniach formujemy kotlety, możemy panierować je w dowolnej mące bezglutenowej. Kotlety smażymy na oliwie lub pieczemy w piekarniku posmarowane oliwą, aż się zarumienią.
Smacznego i na zdrowie! Moni