Zaczynamy jesień! Przed nami nowe wyzwania, radości, zadania, obowiązki.. i pytania co zrobić na obiad? Mam dla Was odpowiedź: placki marchewkowe! Są naprawdę niezwykłe. Przyznam, że z trudem zrobiłam sesje zdjęciową, tak pięknie pachniały, że połowę zjadłam podczas zdjęć 😉
Do przygotowania placków potrzebna będzie marchewka, na którą sezon mamy przez cały rok, ale teraz jest wyjątkowo pyszna, słodka i chrupiąca. Smak marchewki idealnie łączy się z przyprawą curry i jej cynamonową nutą.
Placki można też przygotować w wersji na słodko: trzeba pominąć cebulę, a przyprawy zastąpić cynamonem, imbirem lub kardamonem. Możemy podać je na śniadanie z domowym dżemem.
Potrzebujemy:
- 3 duże marchewki
- 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1/2 do 3/4 szklanki gorącej wody
- 1 mała cebula
- 1 łyżka przyprawy “curry”
- 1 łyżeczka papryki słodkiej (może być wędzona)
- opcjonalnie: 1/4 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki soli kamiennej
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Marchewkę ścieramy na dużych “oczkach” tarki. Cebulę drobno kroimy. Do dużej miski wrzucamy startą marchewkę, płatki owsiane, skrobię, cebulę oraz przyprawy. Wlewamy gorącą wodę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy placki i smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Podajemy ze świeżymi warzywami, sałatą oraz pastami: np. hummusem.
Smacznego i na zdrowie!
Moni