Sezon na pomidory powili dobiega końca, ale skorzystajcie jeszcze z dostępu do soczystych i dojrzałych pomidorów. Te placki to moje wielkie odkrycie sprzed kilku lat. Są przepyszne, szybkie i proste w wykonaniu. Do stworzenia przepisu zainspirowały mnie tradycyjne placki pomidorowe z greckiej wyspy Santorini.
Składniki:
- 3 duże pomidory
- 1/2 kostka wędzonego tofu (około 100 g)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ szklanki mąki owsianej bezglutenowej
- sól Himalajska i pieprz do smaku
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- posiekane świeże zioła: bazylia lub natka pietruszki
- garść nasion słonecznika prażonych na suchej patelni
Wykonanie:
Pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę i wrzuć do dużej miski.
Dodaj mąkę owsianą, pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, nasiona słonecznika, starte na tarce tofu wędzone lub ser, sól i pieprz oraz zioła. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 min.
Sprawdź czy ciasto się trzyma, jeśli jest za rzadkie dodaj trochę więcej mąki. Ciasto nakładaj łyżką na rozgrzany olej formując kotlety i smaż z obu stron przez kilka minut.
Smacznego i na zdrowie!
Moni